Geschiedenis

Vanaf 1993 heeft Paul Hogerheide, de eerste jaren met Kees Hagenauw, met Ad Hoc jeugdgroepen gewerkt binnen een toneelvereniging. Op 1 oktober 1998 heeft hij met een paar mensen Toneelvereniging Feniks opgericht als jeugdvereniging waar jeugd vanaf 6 jaar welkom is.  Ook een beetje als tegenhanger van de jeugdtheaterscholen die als paddenstoelen uit de grond schoten en die dure dramalessen geven, waar misschien 1 op de 1000 kinderen iets aan heeft. Feniks wilde kinderen gewoon de kans geven om met plezier toneel te spelen op een betaalbare basis. Begonnen met 17 jeugdigen groeide Feniks als kool en had in 2005 al 70 jeugdigen.  En door jeugd de kans te geven veel toneel te spelen kwamen ook de successen.  Er kwamen vele toneelstukken die met succes werden gespeeld, Hier twee die we nog meerdere keren hebben gespeeld, telkens in een andere bezetting.

Sneeuwwitje
Jungleboek

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ons grootste succes is ongetwijfeld  “Scrooge”, door Paul Hogerheide bewerkt en met het koor Nonet Musica Son en het Gronings politieorkest gespeeld op 16 december 2006 in een uitverkochte Martini Plaza wat 2500 toeschouwers betekent, die het optreden beloonde met een staande ovatie. Het toneelstuk werd gespeeld door 21 spelers, waarvan er 17 jonger waren dan 18 jaar, de jongste was 11 jaar. Het stuk werd nog twee keer gespeeld in steeds een andere bezetting met Muziekvereniging Noordenveld en Muziekvereniging Oranje uit Roden en in de Pompstee.

De Feniks cast van A christmas carol, beter bekend als Scrooge

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

En we hadden al te maken met een indrukwekkend optreden van het toneelstuk “Anne Frank en ik”, wat in 2005 al vele keren tot een optreden leidde, zelfs in de Joodse Synagoge te Groningen. In 2010 werd dat stuk nog eens herhaald in een andere bezetting, maar minstens zo indrukwekkend. Beide keren waren van alle  basisscholen in Roden de bovenbouw present bij de uitvoeringen in de Winsinghof, waarvoor alle spelers van Feniks twee dagen vrijaf kregen van hun school. In totaal werd dit stuk 21 keren gespeeld.

Anne Frank en ik cast in 2010

 

 

 

 

 

 

 

 

 

We speelden vele maatschappelijk betrokken toneelstukken wat vooral indruk wekte omdat het gespeeld werd door jeugd.  Zo kwamen er stukken over hard drugs (Vriendschap is een illussie, geschreven door Paul Hogerheide),  Loverboys (Rooskleurig, geschreven door leerlingen van het Alpha College) en pesten (Spijt van Carry Slee, bewerkt door Paul Hogerheide) Vooral de laatste is verschillende keren gespeeld in een andere bezetting.

Spijt van Carry Slee

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Maar we wilden jeugd ook laten kennismaken met beroemde schrijvers. Na Charles Dickens (Scrooge), waarvan we overigens later nog een toneelstuk vertaalde en speelden (Het verdrag met de geest) waren het ook Moliere (De Vrek) en natuurlijk Shakespeare waarvan we Midzomernachtsdroom diverse keren speelde in verschillende bezettingen. Hoogtepunt hier was het optreden in Hoofddorp.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

En natuurlijk onze levende standbeelden, waar we in 2002 voor het eerst mee optraden en wat ons vele optredens heeft opgeleverd, zelfs in Duitsland. We hebben hier vele acts mee gedaan, maar het meest bijzondere was toch Ot en Sien.

Wegens gezondheidsredenen is Paul Hogerheide in 2017 noodgedwongen gestopt met toneelspelen van jeugd, maar levende standbeelden kan hij voorlopig nog doen omdat het voor hem veel minder energie vereist.